IMDb, Rotten Tomatoes, Metacritic ve OpenCritic gibi siteler uzun bir zamandır hayatımızın tam ortasında. Muhakkak isimlerine ve puanlamalarına denk geliyoruz. Bu puanlamalar ise biz bilmesek de oldukça önemli. Peki bu puanlamalar ne işe yarıyor ? Metacritic inceleme puanı nedir ve ne işe yarar ? Tüm bu soruları hep birlikte cevaplayacağız.

Metacritic’te film, televizyon programı, albüm puanı ve oyun puuanı gibi bir çok farklı puanlama türü yer alıyor. Fakat sitenin genel kullanım amacı oyun puanlamaları. Çünkü Metacritic oyun dünyasında oldukça aktif ve oyuncuların sık sık ziyaret ettiği bir platform. Puanlama ile şöyle oluyor; basın kuruluşlarının yayımladığı incelemelerle açıklanan puanları kendi sistemine entegre ediyor. Daha sonra entegre ile ortalama bir puan oluşuyor ve bu da oyunun puanı oluyor. Bu puanlama sistemi ile oyunun ne derece beğenilip beğenilmediğini ne derece tercih edilebilir olduğunu görüp ona göre oyunu oynamaya veya oynanamaya karar verebilirsiniz.

Metacritic platformu üzerinde iki adet puanlama karşımıza çıkıyor. Biri tüm geçekçi sayıların kullanıldığı Metascore yani 100 üzerinden alınan ortalama puan. Bir diğeri ise User Score adı verilen kullanıcı puanlamalarının olduğu 5 üzerinden verilen puan. Oyuncular ise oyun hakkında bir kanıya varırken Metascore puanını önemsiyor. Bunun sebebi ise User Score kısmında oyuncu olarak puanlamak için bir denetim söz konusu değil. İsteyen herkes hesap açarak oyunu puanlayabiliyor. Bu da kötü niyetli kişilerin oyunu ortalamasını arttırmak ve düşürmek için hileye başvurabileceği düşüncesini akıllara getiriyor. MetaScore puanlaması ise dışarıdan bir müdahale olmadığı için çok daha güvenli.
Bu sistem ise oldukça önemli. Çünkü her gün onlarca yüzlerce oyun piyasaya sürülüyor. Kimi daha pahalı kimi daha ucuz, kimi daha kaliteli kimi ise daha basit oluyor. Oyuncular ise tek tek bütün oyunları denemek istemiyor. Bu noktada devreye giren bu platform oyunculara seçim yapma konusunda oldukça yardımcı oluyor.