BIOS bir tür yazılımdır. Bilgisayar açıldığı anda işlemciye tüm diğer donanımları sırasıyla test eder ve test ettikten sonra işletim sistemiyle bilgisayarınızı hazır hale getirir.
Eğer bilgisayar kullanıyorsanız her zaman BIOS’a ihtiyacınız var demektir. Bu nedenle bilgisayar kullanıcılarının temel olarak da olsa BIOS’un ne olduğu ve nasıl girileceğini bilmesi oldukça önemlidir.
Bilgisayarınızda BIOS’a erişebilmek için fabrika çıkışı olarak önceden ayarlanmış olan F1,F2,F10 veya Delete tuşlarından birine basmanız gerekiyor. Fakat bazen bu işlev çalışması gerektiği gibi çalışamıyor. Bu tarz bir durum yaşadığınızda BIOS’a Windows’un gelişmiş başlat menüsünü kurtarma ayarlarından girebilirsiniz.

BIOS’un Temel İşlevleri Nelerdir ?

1- Post : Bilgisayar açıldığından itibaren devreye girer. Bilgisayar donanımını eksiksiz test eder ve sistemde hiç bir arızanın yada hatanın bulunmadığından emin olur. Emin olduktan sonra post sistemin açılmasına izin verdiğinde bilgisayarınızın açılımı sorunsuz bir şekilde tamamlanmış olur. Hata tespit edilirse BIOS hata mesajı ile uyarı verir. Bu uyarı bazen bip sesi olabilmektedir.

2-Cmos : Bilgisayarın donanım ve sistem yapılandırması gibi tüm minimal seviyeli ayarları saklar. BIOS parolanızı, saatinizi ve tarihinizi ayarlamaktan CMOS sorumlu.

3- Önyükleme : Bilgisayarı yeniden başlattığınızda önyükleme yükleyicisi POST’u etkinleştirir ve Windows 10/11’i belleğe yükler.